Zeillessen (CWO)

CWO I/ II/ III-ZEILCURSUS OPTIMIST

Zeillessen incl. clubwedstrijden waarna middels een praktijk- en theorie-examen het CWO I/II/III-diploma behaald kan worden. De data van de lessen vind je in de Activiteitenkalender. Deze wordt in maart via een nieuwsbrief verstuurd. De kalender kan je ook vinden op de website (onder de tab Activiteite

Je volgt tenminste 6 zeillessen in je eigen Optimist. Deze zeillessen duren drie uur. Het CWO II- en CWO III-diploma is lastig te behalen in één zeilseizoen. Daarom doe je daarnaast ook mee met de 5 á 6 clubwedstrijden: in totaal ruim 10 ‘lessen’ in één zeilseizoen. In principe doe je ook mee met het Combi-Zuid weekend op de Waolenwiert (Training op zaterdag en Wedstrijd op zondag).

De CWO-lessen zijn altijd op zondag, hoewel….twee lessen worden samengevoegd in een weekend: het zeilkamp!! Dit is van zaterdagochtend t/m zondagmiddag.

Vóór elke les hoor je je huiswerk te leren (theorie), zodat we tijdens de les zoveel mogelijk kunnen gaan zeilen. CWO I-ers en CWO II-ers krijgen een Jeugdzeilboekje. CWO-III-ers horen het boek “Optimist Zeilen” van Karel Heijen & co. zelf te kopen.

Buiten de lessen om is het verstandig om ook zelfstandig te gaan zeilen met een vriendje/vriendinnetje ofzo. Wij vinden dat je dit kunt als je je CWO I-diploma hebt gehaald. Indien gewenst kan je (vader en/of moeder) gebruikmaken van de rescueboot. Neem hiervoor contact op met jeugdzeilen@waolenwiert.nl.

CWO-EXAMEN

Ter afsluiting van de zeilcursus vindt er een theorie- en praktijkexamen plaats, waardoor je je CWO-diploma kan behalen. De examens worden afgenomen door een gediplomeerde Jeugdzeilinstructeur.

Elke CWO-groep bestaat uit maximaal 6 personen per volgboot (m.u.v. CWO III: maximaal 7). De minimale leeftijd om deel te nemen stellen we op 8 jaar, omdat je dan al kan lezen. U kan altijd eerst even langskomen met uw kind op bovenstaande tijden of de OpenDag om te kijken hoe/wat.

 INSTRUCTEURS

volgbootmaxarnekrista2

De instructeurs van de club hebben tenminste het CWO-Zi2 JZ-diploma. De examinator heeft tenminste het Zi3 JZ-diploma. Onder toezicht wordt ook lesgegeven door (junior-)instructeurs-in-opleiding, en uiteraard hebben we gelegenheid voor (maatschappelijke) stagiaires, vaak zijn dit onze eigen clubleden.

 VOORBEREIDING

 •  Nieuwe cursist? Mail naar jeugdzeilen@waolenwiert of  er nog plaats vrij is.
 • Nog geen clublid? Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de clubwebsite. Stuurt u dit dan  naar de penningmeester J. Haverkort, penningmeester@waolenwiert.nl, tel.: 043-3616046. Hij verzorgt verder het lidmaatschap, ligplaats van de Optimist,  clubinschrijving, de sleutels van hefboom en clubhuis en de rekening
 • Bootje kopen/te koop? Zie de website www.waolenwiert.nl
 • Kleding: (kort) neopreen zeilpak (bijv. Bij Decathlon), waterschoenen, windjack/spraytop, zwemvest, vanaf CWO II zeilhandschoentjes.
 • Het lesmateriaal: het zeilboekje krijg je als CWO I/II-er mee op de Bootcontroledag. Voor CWO III hoor je zelf een boekje te kopen: “Optimist zeilen”, geschreven door Karel Heijen e.a., uitgeverij Hollandia te Haarlem, 7e druk 2005,  ISBN 90 6410 367 9 / NUR 484

ZEILKAMP

De deelnemers krijgen zaterdag en zondag zeilles, maar ook zeilspel én je blijft in een tentje overnachten op het clubterrein. Tot nu toe doet iedere CWO-cursist hier aan mee: als je kunt zeilen en een eigen bootje hebt, mag je meedoen tot 16 jaar. Heb je je CWO III-diploma? Dan krijg je dat weekend wedstrijdtrainingen. Meldt je wel even aan via jeugdzeilen@waolenwiert.nl! Klik voor een impressie hier.

KOSTEN van de zeillessen

 • Cursusgeld: 1e kind €83,00 , 2e kind €73,00 , 3e kind €53,00 : dit is inclusief CWO diploma en €10,- voor het zeilkamp.
 • Aanvullende kosten zijn: lidmaatschap €29,00 en ligplaatsgeld voor je boot €81,50 (voor optimist). Per gezin is éénmalig inschrijvingskosten verschuldigd, dit is €67,00.
 • De Waolenwiert heeft 2 optimisten, heb je er zelf nog geen en je wilt nog niet kopen, dan is huren een mogelijkheid, kosten hiervan zijn €150,00 , dit is inclusief de €81,50 liplaatsgeld.
 • Wilt u een CWO-Watersportpaspoort in plaats van een CWO-diploma, dan betaald u hiervoor 6,00 euro extra.

TRAININGEN

Er worden aparte wedstrijdtrainingen gegeven voor Optimist/Splash/Laser zeilers tot 18 jaar met CWO III-diploma, data en tijden worden vooraf op de website bekend gemaakt. Gewoon ter plekke zijn MET de boot al opgetuigd aan het water! Ben jij er ook? Leuk!

Clubwedstrijden

 • Vijf á zes zondagen per jaar zijn er wedstrijdjes op de club (gratis). We starten met de Fruhlingsbokal en eindigen met de Snertcup. Elke keer ter plekke inschrijven vanaf 10.00 uur, om 11.00 uur is de briefing en om 12.00 uur is de start. De Optimist A- en B-klassen starten na het grote veld en varen de grote baan.
 • De C-Optimist-zeilertjes (de kleinsten, CWO I/II nivo)  is er een apart wedstrijdbaantje met eigen start en krijgen uitleg & begeleiding vanuit een volgboot. Niks spannends, gewoon op een leuke manier kijken wie het snelste vaart en waarom?

Dit is het vooralsnog. Veel plezier en wie weet tot ziens!

Namens het Team Jeugdzeilen van Zeilvereniging de Waolenwiert