Zeillessen (CWO)

Jeugdzeilcursus Optimist CWO I/II/III

De CWO-Jeugdzeilcursus omvat 6 zeillessen en 4 clubwedstrijden dit jaar (2019) inclusief theorielessen en een zeilkamp waarna middels een praktijk- en theorie-examen het CWO I/II/III-diploma behaald kan worden.

Data CWO-cursus Optimist 2019

 • 14 april:  CW1, wedstrijdles CWO-II/CWO-III-cursist  10.00 -14.00 uur
 • 11 mei:    Bootcontroledag, deze is verplicht (boot niet in orde = niet meedoen)
 • 12 mei:    CWO-les 1, 10.00-13.00 uur
 • 19 mei:    CW2, wedstrijdles CWO-II/CWO-III-cursist  10.00 -14.00 uur
 • 26 mei:    CWO-les 2, 10.00-13.00 uur
 • 10 juni:    CW3, wedstrijdles CWO-II/CWO-III-cursist  10.00 -14.00 uur
 • 16  juni:   CWO-les 3, 10.00-13.00 uur
 • 30 juni:    CWO-les 4, 10.00-13.00 uur
 • 25 aug:     CW4, wedstrijdles CWO-I/CWO-II/CWO-III-cursist  10.00 -14.00 uur
 • 1 sept:      CWO-les 5, start 10.00 uur
 • 8 sept:      CWO-reserve lesdag, start 10.00 uur
 • 15 sept:    CWO-examen, start 10.00 uur
 • 22 sept:    CWO-reserve examendag, start 10.00 uur

CWO-I cursisten volgen 6 zeillessen in je eigen Optimist. Deze zeillessen duren drie uur. Na de zomervakantie, dus vanaf 25 augustus, mag ook jij  deelnemen aan de clubwedstrijden, omdat je dan al best kunt zeilen. Voor CWO-II en hoger geven we korte wedstrijdlessen voorafgaand aan de clubwedstrijden.  onderdeel van de CWO-cursus.

Het CWO-II- en CWO-III-diploma is lastig te behalen in één zeilseizoen. Daarom tellen we naast de 6 zeillessen  ook de  clubwedstrijden mee: in totaal 10-12 ‘lessen’ in één zeilseizoen. Deelname aan zowel de wedstrijdles en ook de clubwedstrijd zelf is voor de CWO-II/CWO-III-cursist een verplicht onderdeel.

Jouw vorderingen worden per keer, les of clubwedstrijd, bekeken en genoteerd. Zo weten we de volgende keer wat je al kunt en waar je extra aandacht aan zult besteden om je diploma te behalen.

Het is handig en leuk dat je zelfstandig ook tussendoor gaat zeilen: “vrij zeilen’ noemen we dit: hoe meer ‘zeiluren’ je maakt, hoe beter en sneller je leert zeilen.

De CWO-lessen zijn altijd op zondag, hoewel….we hebben twee lessen samengevoegd in een weekend: het zeilkamp!! Dit is van zaterdagochtend t/m zondagmiddag, met spel, zeilen, kamperen: ook andere kinderen kunnen meedoen, mits ze kunnen zeilen.

Vóór elke les hoor je je theorie thuis te leren, zodat we tijdens de les zoveel mogelijk kunnen gaan zeilen. CWO-I- en CWO II-cursisten krijgen een Jeugdzeilboekje. CWO-III-cursisten horen het boek “Optimist Zeilen” van Karel Heijnen & co. zelf te kopen.

Elke CWO-groep bestaat uit maximaal 6 personen per volgboot (m.u.v. CWO III: maximaal 7). De minimale leeftijd om deel te nemen stellen we op 8 jaar, omdat je dan al kan lezen. Je kun altijd eerst even langskomen met jouw kind op bovenstaande tijden of de open dag om te kijken hoe/wat.

Wij vinden dat je zelfstandig kunt gaan zeilen, gezellig op een vrije middag of zo met een vriend of vriendin als je je CWO I-diploma hebt gehaald. Indien gewenst kan je vader of moeder bijvoorbeeld als ‘coach’ mee in de rescueboot. Neem hiervoor contact op met jeugdzeilen@waolenwiert.nl.

CWO-EXAMEN

Ter afsluiting van de zeilcursus vindt er een theorie- en praktijkexamen plaats, waardoor je je CWO-diploma kan behalen. De examens worden afgenomen door een gediplomeerde Jeugdzeilinstructeur.

De eisen voor dit CWO-diploma vind je onder de tab “CWO’

INSTRUCTEURS

De instructeurs bij ons hebben tenminste het CWO-I2 JZ-diploma. De examinator heeft tenminste het I3 JZ-diploma. Onder toezicht wordt ook lesgegeven door (junior-)instructeurs-in-opleiding en uiteraard hebben we gelegenheid voor (maatschappelijke) stagiaires, vaak zijn dit onze eigen clubleden.

VOORBEREIDING

 • Nieuwe cursist? Mail naar zeillessen@waolenwiert of  er nog plaats vrij is.
 • Nog geen clublid? Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de clubwebsite. Stuurt u dit dan  naar de secretaris I. Kuijf , secretaris@waolenwiert.nl, tel.: 06-13088254. Hij verzorgt verder het lidmaatschap, ligplaats van de Optimist,  clubinschrijving, de sleutels van hefboom en clubhuis en de rekening
 • Bootje kopen/te koop? Zie de website www.waolenwiert.nl
 • Kleding: (kort) neopreen zeilpak (bijv. bij Decathlon), waterschoenen, windjack/spraytop, zwemvest, vanaf CWO II zeilhandschoentjes.
 • Het lesmateriaal: het zeilboekje krijg je als CWO I/II-er mee op de Bootcontroledag. Voor CWO III hoor je zelf een boekje te kopen: “Optimist zeilen”, geschreven door Karel Heijnen e.a., uitgeverij Hollandia te Haarlem, 7e druk 2005,  ISBN 90 6410 367 9 / NUR 484

ZEILKAMP

De deelnemers krijgen zaterdag en zondag zeilles, maar ook zeilspel én je blijft in een tentje overnachten op het clubterrein. Tot nu toe doet iedere CWO-cursist hier aan mee: als je kunt zeilen en een eigen bootje hebt, mag je meedoen tot 16 jaar. Heb je je CWO III-diploma? Dan krijg je dat weekend wedstrijdtrainingen. Meldt je wel even aan via zeillessen@waolenwiert.nl! Klik voor een impressie hier.

KOSTEN van de zeillessen

 • Cursusgeld: 1e kind €83,00 , 2e kind €73,00 , 3e kind €53,00 : dit is inclusief CWO diploma en €10,- voor het zeilkamp.
 • Aanvullende kosten zijn: lidmaatschap €29,00 en ligplaatsgeld voor je boot €81,50 (voor optimist). Per gezin is éénmalig inschrijvingskosten verschuldigd, dit is €67,00.
 • Heb je zelf nog geen Optimist en je wilt nog niet kopen, dan is huren een mogelijkheid, kosten hiervan zijn €150,00 , dit is inclusief de €81,50 liplaatsgeld.
 • Wil je een CWO-Watersportpaspoort of een CWO-zegel in plaats van een CWO-diploma, dan betaal je hiervoor 6,00 euro extra.

Dit is wat je gaat leren met CWO III: dan kan je natuurlijk al best zeilen:

Zeillessen voor volwassenen

Voor de volwassenen bieden we ook zeillessen aan, in 2018 was dit in een Schakel. Deze zijn in groepsverband, 5 a 6 zeillessen per jaar. Wilt u meedoen of nadere info, mail naar zeillessen@waolenwiert.nl .

Catamaran, windsurfen, kielboot, zwaardboot zeilen of gewoon watersport? 

Wij hebben meerdere CWO-disciplines omtrent watersport in huis. Vooralsnog geven we les in groepsverband. Mocht u meer informatie willen omtrent een watersportdag voor scholieren of een andere specifieke zeillesvraag, mail naar zeillessen@waolenwiert.nl .

Clinics

Er worden aparte wedstrijdtrainingen gegeven voor Optimist/Splash/RS Feva/Laser zeilers tot 18 jaar met CWO III-diploma. Wij noemen dit ‘clinics’.  Data en tijden worden staan bij de kalender of worden via de Nieuwsbrief bekend gemaakt. En dan gewoon ter plekke  MET de boot al opgetuigd aan het water aanwezig zijn! Ben jij er ook? Leuk!

Clubwedstrijden

 • Zes zondagen per jaar zijn er wedstrijdjes op de club (gratis). We starten met de Fruhlingsbokal en eindigen met de Snertcup. Elke keer ter plekke inschrijven vanaf 10.00 uur, om 11.00 uur is de briefing en om 11.30 uur is de start. De Optimist A- en B-klassen starten na het grote veld en varen de grote baan. Ben je CWO-cursist? Dan krijg je eerst introles, deze begint elke CW-dag om 10.00 uur.
 • De C-Optimist-zeilertjes (de kleinsten, CWO I/II nivo)  is er een apart wedstrijdbaantje met eigen start en krijgen uitleg & begeleiding vanuit een volgboot. Niks spannends, gewoon op een leuke manier kijken wie het snelste vaart en waarom?

Veel plezier!

Namens de zeillescommissie van Zeilvereniging de Waolenwiert