Gedragscode Zeil- en Surfvereniging de Waolenwiert
Inleiding:
Watersport doe je omdat het leuk is en we willen er graag voor zorgen dat het op onze vereniging ook voor iedereen leuk blijft. Vandaar deze gedragscode waarin staat hoe we dit met zijn allen willen bereiken.
Als lid van het Watersportverbond volgen wij de richtlijnen van dit verbond, en gebruiken de definities voor grensoverschrijdend gedrag over pesten, discriminatie, intimidatie en machtsmisbruik. Deze zijn:
Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.
Pesten
We hebben respect voor elkaar en zijn vriendelijk en fatsoenlijk. We willen niet kwetsen, niet vernederen, vermijden beledigingen, wijzen niet openlijk terecht, negeren of sluiten elkaar niet uit, verspreiden geen roddels, uiten geen kritiek op iemands persoonlijk leven en beschadigen andermans eigendommen niet.
Discriminatie op basis van godsdienst, overtuiging, politieke voorkeur, ras, huidskleur, fysieke of mentale beperking, nationaliteit, geslacht of seksuele oriëntatie staan we niet toe. Wij omarmen diversiteit en respecteren ieders unieke achtergrond en identiteit.
Intimidatie
We streven naar een respectvolle en vreedzame sfeer, waar schelden, discriminatie, luide uitlatingen, bedreigingen, lichamelijke uitingen, handtastelijkheid, lastigvallen, of achtervolgen niet getolereerd worden. Dit omvat ook bovenmatig contact via telefoon, via sms, apps, e-mails en sociale media.
Seksuele intimidatie
Ongepaste seksuele aandacht, zowel verbaal, fysiek als non-verbaal, staan we niet toe. We hechten er veel waarde aan dat iedereen zich bij ons welkom en op zijn gemak voelt, en daarom is het belangrijk om geen gedrag te vertonen dat door anderen als ongewenst en onplezierig kan worden ervaren.
Een gezond verenigingsklimaat wordt verder nagestreefd door;
+ Het bestuursregelement waarin (gedrags)afspraken binnen het bestuur zijn vastgelegd aan de hand van de WBTR wet. Dit reglement is op aanvraag bij het bestuur te verkrijgen.
+ We hebben 2 vertrouwenspersonen, zie hieronder.
+ Het aannamebeleid, zie hieronder
+ Aangevuld met verdere algemene huisregels zoals beschreven in de Wegwijzer Waolenwiert.
Bovenstaande is ten allen tijde van toepassing op het verenigingsterrein (inclusief toegang en parkeerplaats), en tijdens alle evenementen en activiteiten van de vereniging en haar leden.
Waolenwiert Vertrouwenspersoon
Op de vereniging streven we naar een veilige omgeving waar een ieder zich ongedwongen kan bewegen. Hiervoor wordt ongewenst gedrag van welke aard dan ook niet getolereerd. Ongewenst gedrag kan onder meer inhouden seksuele intimidatie, agressie, geweld, verbale intimidatie, pesten, uitsluiting of discriminatie. Er wordt dan ook gevraagd om elkaar aan te spreken in het geval van ongewenst gedrag. Ook kan dit ten allen tijde bij het bestuur gemeld worden.
Indien dit om welke reden dan ook niet gewenst is, heeft de vereniging de functie van vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is een aanspreekpunt voor iedereen die een gesprek of melding wil doen over ongewenst gedrag. Afhankelijk van wat de melder wil kan de vertrouwenspersoon de rol van mediator aannemen, de melding doorzetten naar het bestuur voor opvolging, of naar de vertrouwenscontactpersoon van het Watersportverbond verwijzen. De manier van opvolging van een melding wordt altijd bepaalt door de melder zelf, ook of verdere opvolging anoniem gebeurd. De vertrouwenspersoon zal hier een begeleidende rol in spelen. Gesprekken zijn altijd vertrouwelijk en er mag vanuit gegaan worden dat discreet omgegaan wordt met de informatie.
Een toenadering tot een vertrouwenspersoon zal altijd gemeld worden aan het bestuur, indien gewenst anoniem.
Meldingen kunnen ook gedaan worden direct bij het watersportverbond (link VCP Watersportverbond) of bij het Centrum Veilige Sport Nederland (link CVSN). De vertrouwenspersoon zal ook gebruik maken van de expertise van het Watersportverbond.
De vereniging en de vertrouwenspersoon volgt in de omstandigheid van een melding ongewenst gedrag de Werkwijze Signalen van het Centrum Veilige Sport Nederland.
Contact gegevens van de vertrouwenspersonen zijn de vinden op de Waolenwiert website en in het verenigingsgebouw.
Aannamebeleid
Dit is met name van toepassing wanneer er nieuwe instructeurs voor de jeugd-zeillessen geworven worden, en ook voor elk nieuw bestuurslid. Er zal altijd een intake gesprek plaatsvinden. Hierin wordt ook de gedragscode en het vermijden van ongewenst gedrag besproken. Ook zal er voor nieuwe instructeurs en bestuursleden een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd worden.
Sanctiebeleid
In het geval dat er overtreding of niet naleven van deze gedragscode wordt geconstateerd of wanneer een melding wordt gedaan van ongewenst gedrag, treden we in gesprek met de betrokkenen. Als er aanleiding is zal er een onderzoek naar de omstandigheden en de ernst van de situatie worden gedaan.
Afhankelijk van de ernst van de situatie gelden de volgende sanctie maatregelen:
• Een mondelinge waarschuwing
• Een schriftelijke waarschuwing
• Tijdelijke schorsing
• Schorsing voor onbepaalde tijd.
• Bij misdrijven wordt altijd aangifte gedaan bij de politie en volgt beëindiging van het lidmaatschap (indien de feiten bevestigd worden).